Gösteriliyor 64

Kazanç ve Ticaretin Edebleri – 4

4-İnsaf Ötesindeki İhsan ve İyilik Bil ki, Allah ihsan emredip buyurur ki: “Şüphesiz Allah adalet ve ihsanı emrediyor.” (Nahl/90) Bundan önceki kısım, adalet bahsi idi. Zulümden kaçınmak için adalet anlatıldı. Bu kısım ihsanı bahsindedir. Allah buyurur: “Şüphesiz ihsan edenlere Allah’ın rahmeti yakındır.” (A’râf/56) Yalnız adaletle yetinenler, din yolunda ancak sermayelerini korumuş olurlar Kâr ise ihsandadır. …

Ölümden Sonrasına Hazırlık

Abdullah İbni Ömer radıyallahu abhüma diyor ki: Birgün ensardan biri Peygamberimiz (s.a.v.) in yanına gelip selâm verdi ve sonra, “Ya Resûlallah! Hangi Mü’min daha zeki (akıllı) dır?” diye sordu. Peygamberimiz (s.a.v.) buyurdu: Ölümü en çok hatırlayan ve ölümden sonrası için en iyi hazırlık yapandır. (İbni Mâce) Atalarımız, “Ölümden korkmanın ecele faydası yok.” demişler ve gerçekten …

Kazanç ve Ticaretin Edebleri – 3

3-Muamelede Adaletli ve İnsaflı Olmak Bil ki, bu anlatılanlar, yapılan muamelelerin şeriatın zahirine göre sıhhatli olmasının şartlarıdır. Fakat çok muameleler var ki, zahirine göre onun sıhhatine fetvâ verilir. Fakat onu yapan Allah’ın lanetinde olur. Onlar, Müslümanlara zarar ve zahmet veren muamelelerdir. Bu da iki kısımdır: Biri umumî diğeri de hususîdir. Müslümanlara zahmeti umumî olan şey …

Kazanç ve Ticaretin Edebleri – 2

2-Kesbin(kazancın) Şer’i Yolları Bil ki, bu bahsin tafsilatı uzundur. Bununla ilgili meseleler fıkıh kitaplarında belirtilmiştir. Biz bu kitapta çok ihtiyaç duyulan hususları anlatacağız. Bunları bilen bir kimse, bir müşkülü olunca ehlinden sorabilir. Ama bunları bilmeyen kimse vâki olan meseleyi sormasının vâcib olduğunu bilmediği için haram ve ribaya düşer. Birinci Akid – Bey’ (Alış-veriş) Alış-veriş bilgilerini …

Kazanç ve Ticaretin Edebleri – 1

Dünya, âhiret konağının yolu mesabesindedir. İnsanın bu yolda azığa ve geçime ihtiyacı vardır. Azık ve geçim isei çalışmasız ve ticaretsiz mümkün olmaz. O halde, çalışma ve ticaret edeblerini öğrenip tatbik etmek insanlara gereklidir. Ama ilim ve amel ile ilgilenmeyip kendini tamamıyla dünya işine veren kimse, bedbaht olur. O halde, mutlu ve talihli olan, hem geçim …

Kocanın Karısı Üzerindeki Hakları

Buraya kadar anlatılanlar(Nikâhın Başından Sonuna Kadar Kadınlarla Yaşamanın Edebleri), karının kocası üzerindeki hakları idi. Ama kocanın karı üzerindeki hakkı gayet büyüktür. Zira karı, hakikatta kocasının cariyesidir. Hadiste: “Eğer Allah’tan başkasına secde etmek câiz olsaydı, kadınlar kocalarına secde etmek ile emredilirdi.” buyurulmaktadır. Kocanın karı üzerindeki hakları şunlardır: “Evinde oturup izinsiz dışarı çıkmamalı, kapı ve pencerede oturmamalı; …

Öz Kıyım

İçsel Ötenazi bir süreçler bileşenidir. Algı araçlarının kapalı olması insanın kendi doğasını keşfetmesini engeller. Zihin ve his duyargalarının çalışmaması duygusal körlüğü netice verir. Zamanla düşünce merkezinin de işlevselliğini yitirmesi ile karanlık günler ve belirsiz yarınlar başlar. Kendine doğru yaklaşımdan yoksun olanlar, ellerine ne geçerse ona tutunur, ne duyarlarsa peşinden giderler. Ümitsizlik sarmalı ağır tembelliği doğurur. …

“Din Adamları” Hocalar Maaş Alabilirler mi?

Hocaların hemen hemen hiç bahsetmediği konulardan biri olan ve aslında nasihatin tesiri dahil birçok konunun da anahtarı olan; “din hizmeti mukabilinde ne umulabilir?” konusunu işlemek istedik. Hocalar maaş alabilirler mi? İdarecilerle hocaların yakın olmaları hadis-i şeriflerle men edilmişken; onların maaşlı kadrolu çalışanı olunması nasıl izah edilebilir? Allah için ömrünü adayan ve bu sebeple nafakasını temin …

Batılı Gözüyle Türkler- 14

MOLTKE, Helmuth von (1800-1891) 26 Ekim 1800’de Parchim’de (Meclenburg-Schwerin) Danimarkalı bir generalin ve Prusyalı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Askerî eğitimini Danimarka’da aldı ve 1819’da subay olarak mezun oldu. 1822’de Prusya hizmetine girdi. 1835-1839 yılları arasında yüzbaşı rütbesiyle Türkiye’de bulundu ve kendisini ileride de etkileyecek olan gerçek savaşla ilgili ilk ciddi tecrübelerini burada edindi… …

Nikâhın Başından Sonuna Kadar Kadınlarla Yaşamanın Edebleri

Bil ki, nikâh dini esasların biri olunca, onda da dinin edeblerini gözetmelidir. Yoksa insanların evlenmesiyle hayvanların çiftleşmesi arasındaki fark kalmaz. Bu sebeple evlenen kimse oniki şeyde edebe riâyet etmelidir. Birinci Edeb Velîmedir; yani düğün ziyafetidir ki, sünnet-i müekkededir. Peygamberimiz, Abdurrahman bin Avf evlendiği zaman: “Bir koyunla bile olsa düğün için ziyafet ver.” buyurmuştur. Koyuna gücü …

error: Content is protected !!