Site icon Karınca Misali

Orucun Sünnetleri

Sahuru geciktirmek, iftarı acele etmek ve su ile yahut hurma ile iftar açmak, öğleden sonra misvak kullanmamak (Hanefî’ye göre öğleden sonra misvak kullanmak mekruh değildir.) Fakirlere sadaka vermek, yemek yedirmek ve Kur’an okumak, bilhassa Kadir Gecesinin bulunduğu son on günde itikâfa girmektir.

Peygamber Efendimiz, Ramazanın son on günü gelince, geceleri yatağını dürerdi, bir izâr bağlayıp ibâdetle meşgul olurdu. Kendi Zât-ı Şerîfî ve Ehl-i beyti ibâdetten asla bir an istirahat etmezlerdi.

Kadir Gecesi Ramazanın yirmi birinci, yahut yirmi beşinci veya yirmi yedinci gecesidir. Yirmi yedinci gecesi olması ihtimali daha kuvvetlidir. En iyisi bu son on günde devamlı itikâfta bulunmaktır. Eğer devamlı itikâf etmeyi adarsa, devamlı itikâfta bulunması vacib olur.

İtikâftaki şahıs, kaza-i hacetten başka bir sebeple dışarı çıkamaz ve abdest alacak kadardan çok evinde eğlenemez. Eğer cenaze namazında bulunmak, yahut hastanın halini sormak veya şahidlik etmek ya da abdestini tazelemek için dışarı çıkarsa, bu vacib itikâfı bozulur. Mescidde el yıkamak, yemek yemek ve uyumak itikafa zarar vermez. Kaza-i hacet için dışarı çıkınca, itikâf niyetini yenilemelidir.

İmam Gazali / Kimyâ-yı Saâdet – 1nci Cilt/İkinci Rükün/Altıncı Asıl

Exit mobile version