Sultan ve Devlet Ricali İle Görüşmek

Bil ki, âlim olan ve olmayanların, padişahların huzuruna varmalarının dereceleri vardır:

– Onlara hiç yaklaşmamaktır ki, dinin selâmeti bundadır.

– Padişahların yanına gidip selâma durmaktır. Bu derece şeriatta kötüdür. Ancak zaruret olursa, caizdir. Çünkü Peygamberimiz zâlim hükümdarları anlatırken buyurur ki: “Onlardan uzak olan kurtulur. Onlarla beraber dünyaya bağlı olan da onlardandır.”

Ve yine buyurdu ki: “Benden sonra zâlim padişahlar gelecektir. Onların yalan ve zulmüne karşı gevşek davranıp rıza gösteren kimse bizden değildir. Kıyamet gününde onların, bizim (Kevser) havuzumuz tarafına yolu geçmez.”

Ve yine buyurdu: “Allah katında en kötü ve çirkin âlim, hükümdarların yanına gidenlerdir. Hükümdarların en iyisi, en güzeli de, âlimlerin yanına gidenlerdir.”

Ve yine buyurdu: “Âlimler hükümdarlarla oturup kalkmadıkça, peygamberlerin eminidirler. Oturup kalktıkları zaman, emanete hıyanet etmiş olurlar. Onlardan uzak durun.”

Ebu Zer-i Gifarî (r.a.) Seleme’ye buyurdu ki: “Padişahların kapısından uzak ol. Çünkü onların dünyasından sana bir fayda ulaşırsa, dininde ondan büyük noksanlık olur.” Ve yine buyurdu ki: “Cehennemde bir vadi vardır ki, ona Sultanları ziyarete gelen âlimlerden başkası girmez.”

Ubâde bin Samit (r.a.) dedi ki: “Âlimlerin ve salihlerin hükümdarların sevmeleri münafıklık delilidir. Zenginleri sevmeleri riya delilidir.”

İbn Mes’ud (r.a.) dedi ki: “Bazı kimseler dini kamil olarak hükümdarların yanına gider, dinsiz döner.” Ne sebepten? dediler: “Allah’ın kızdığı bir şeyle onların rızasını ararlar” cevabın verdi.

Fudayl bin İyaz diyor ki: “Allah’a yemin ederim ki, âlim, hükümdara yaklaştığı kadar, Allah’dan uzaklaşır.”

Vehb İbn Münebbih diyor ki: “Hükümdarların hizmetine giren çok âlimler vardır ki, Müslümanlara, kumarbazlardan daha fazla zararı dokunur.”

Muhammed bin Seleme diyor ki: “İnsanın pisliği üzerine toplanan sinekler, hükümdar kapısına toplanan âlimlerden hayırlıdır.”

Bunların hikmetine dair detay bilgi merak edenler ilgili kaynağın

“Hükümdarlarla Yakın Olmanın Mahzurları” bölümünü okuyabilirler. Burada konu, uzun ve gayet detaylı işleniyor.

İMAM GAZALİ/KİMYÂ-YI SAÂDET/ Dördüncü Asıl

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!