Gösteriliyor 10

İmanın Hakikatiyle İlgili Alkame Hadisi

Alkame b. Hâris (r.a) anlatıyor: “Kavmimden yedi kişinin yedincisi olarak Allah Resûlüne (a.s.m)geldim. Kendisine selâm verdik, selâmımıza mukabelede bulundu. Kendisiyle konuştuk. Konuşmalarımız hoşuna gitti. Aramızda geçen konuşma şöyleydi: “Siz necisiniz?” diye sordu. “Müminleriz!” dedik. “Peki, her sözün bir hakikati vardır, imanınızın hakikati nedir?” dedi. “On beş haslettir. Şöyle ki: Beşini sen bize emrettin, beşini elçilerin …

Allah İçin Olan Dostluk ve Kardeşlik

Bil ki, bir kimse ile Allah için dostluk ve kardeşlik yapmak, din yolunda üstün ibadetlerden ve üstün işlerdendir. Peygamber (a.s.m.) buyurur ki: “Allah Teâlâ bir kimseye hayır irade buyurursa, din yolunda ona hayırlı bir dost ihsan eder. Allah Teâlâ’yı unutursa, dostu ona hatırlatır, hatırlarsa, dostu ona yardım eder.” Ve yine buyurur ki: “İki mü’min bir …

1960 Vietnam’ından Bildik Bir Hikaye

Aşağıda paylaşacağımız bölüm Felix Greene tarafından 1966 yılında yazılmış Vietnem Vietnam kitabından alıntıdır. Alıntıdan önce konuya ilişkin özet bir giriş yapıp, doğrudan yorumsuz alıntıyı paylaşacağız. Vietnam’ın Fransız işgalindeki 80 yılının acıları henüz geçmeden ABD, dünyada kendisinin içerisinde bulunmadığı zulüm bırakmama misyonu ile olaya dahil olmuştur malum. Yine bölgedeki özellikle hammadde rezervi kaynaklı sırtlanlığına, bir kılıf …

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas)Bildirisi – 1990

Aşağıdaki bildiri 1990 yılına aittir. Alıntıladığımız kitabın yazarı 1982-1985 yılları arasında Batı Şeria’daki Birzeit Üniversitesi’nde öğretim üyeliği de yapmış sosyolog, doğu bilimcisi ve yazar olan Alexander Flores’tir. Günümüzdeki durumun 07 Ekimle başladığını zannedenler için gerçeği görmeleri açısından binlerce delilden birisi olarak 34 yıl öncesine gidip paylaşmış olalım. Bismillahirrahmanirrahim… “Onlarla savaşın ki, Allah, sizin ellerinizle onlara …

SULTANDAN MAL ALMANIN ŞARTLARI

Eğer Sultan bir âlime, hayırlı işlere harcamak üzere bir miktar mal gönderir de o malın belli bir sahibi var ise, almak caiz değildir. Sahibi yoksa, bazı âlimler o malı alıp harcamaya cevaz vermemişler. Bence evla olan, o malı alıp hayırlı işlere harcamaktır. Çünkü böylece onların tasarrufundan çıkar, zulme alet olmaz ve fakirlerin rahatına da sebep …

Osmanlı’nın Son Dönemi ve Cumhuriyet’in İlk Dönemi “Sahne Sanatları”

Tarih ve özellikle de yakın tarih olarak adlandırılan; Osmanlı Devleti’nin son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk dönemi, ideolojiden bağımsız olarak değerlendirilmesi belki de en zor dönemdir. Bu sebeple bu dönemlere ilişkin doğrudan yazılmış kitaplar okunduğunda, yazarın neyin veya “hangi tarafın” gözüyle yazdığına göre farklı farklı bilgilere ulaşırız. Hatta çoğu zaman bilgiler de yazarlarımızı kesmediğinden …

TRAMVAYDA İŞİTTİKLERİM (1920)

– Bir dostundan elemsiz ayrılmak ister misin? Şu sırada birkaç hafta evinde misafir et. – İnsan vaktinin kıymetini en ziyade birisini beklerken anlıyor. – Mûsiki şiirin ifade edemediği hissiyâtı ifade eden şiirdir. – Kibir ancak bir şey üzerinden yakışır: Humk! (HUMK. (ﺣﻤﻖ): Ahmaklık, budalalık, hamâkat) – Yüksek makamlar ancak hafif başları döndürür. – Talih korkakları …

Filistin Meselemiz

Filistin Tarihine Özet Bakış Filistin! Kanayan yaramız… Birinci dünya savaşına girerken bizim hakimiyetimizde olan bu kutsal topraklarımız, İngiliz işgali ile elimizden çıktı. 1914-1918 arasında 38.000 civarında olan yahudi nüfus 58.000’e (Nüfusa oran %7,8) yükseltildi. Aynı dönem Filistin nüfusu 740Bin civarıydı ve 611Bin Müslüman, 70Bin Hristiyan halktan oluşuyordu. 1925 Yılında yahudi nüfus 104 Bine ulaştı. (Bu …

İklim Kanunu, İklim Değişikliği Meselesi ve Gelinen Süreç Analizi

İklim değişikliği ve bu dayanak gösterilerek yürütülen, çok kapsamlı ve insanlığın, hatta canlı cansız bütün varlıkların yaratıldıkları andan beri işleyen nizamlarını tehdit gören ve tehdit eden bir grup sözde insanlık için dertlenen insî şeytanlar ile karşı karşıyayız. Dünyayı biraz takip eden kardeşlerimizin malumu olduğu üzere, “Tek devlet, tek aile vs..” gibi sloganlarla Tek Yaratıcı hariç …

Regaib Kandilimiz Mübarek Olsun

Regaib Nedir?  Regâib, Arapça bir kelimedir ve “reğa-be” kökünden gelmektedir. “Reğa-be”, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. “Reğîb” kelimesi ise, “reğabe”‘den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, taleb edilen şey demektir. Müennesi, “reğîbe”dir. “Reğîbe”nin çoğulu da “reğâib” dir. Kelime olarak “regâib”in aslı budur. Receb’in ilk cuma gecesine Regaib Gecesi denir. …

error: Content is protected !!